неділю, 12 квітня 2015 р.

ТОП-5 сучасних українських книжок: мій особистий рейтинг

Багато хто скептично налаштований щодо сучасної української літератури, мовляв українське письменство переживає зараз не найкращі часи. Проте я з впевненістю можу сказати, що це не так. Дійсно, зараз серед розмаїття книг важко знайти щось дійсно варте, але це не означає, що в сучасній українській літературі немає гідних зразків літературного мистецтва. Ось книги, які особисто мене приємно вразили:

1. Ліна Костенко "Записки українського самашедшого"
    Рік видання: 2010
 
 Роман, написаний сильною жінкою Ліною Костенко, став своєрідним електрошокером для українського суспільства. Він дав змогу побачити нас самих власними ж очима. Головний герой - 35-річного комп’ютерний програміст, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної (дез)інформації і тотального відчуження він — заручник світових абсурдів — прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. 

Цитати з роману:
хоже, що трагедії стають буднями людства".
 "Коли держава говорить кийками, сперечатися з нею важко"
."А ви думали, що Україна так просто? Україна — це супер! Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни".
"Вічна парадигма історії: за свободу борються одні, а до влади приходять інші. І тоді настає лукава, найпідступніша форма несвободи, одягнута в національну символіку, зацитькала національним пафосом, вдекорована атрибутами демократії".

2. Андрій Любка "Спати з жінками"
   Рік видання: 2014

Книга складається з 50 історій, жодна з яких не є першою чи останньою за значенням. Після прочитання книги залишається враження, ніби ти поспілкувався з близьким другом, адже молодого автора хвилюють ті ж самі питання, що й освічену українську молодь, що прагне змінити світ на краще. Книга справляє враження щирої та відвертої розмови-сповіді. Про кохання, смерть, друзів, подорожі, український менталітет, важливість усвідомлення себе як нації. Тепла й надихаюча книжка, у якій бачиш себе.

3. Марія Матіос "Солодка Даруся"
    Рік видання: 2004
Події розгортаються у глухому гірському селі Черемошне, що на БуковиніПовість розповідає про гірку долю Дарусі та її батьків, понівечених радянськими НКВДистами в довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної УкраїниТвір, насичений мальовничими описами місцевого побуту та звичаїв, враз повертає в минуле на 30-40 років й розповідає вже про молоду пару (батьків Дарусі), які намагалися зберегти від злого людського ока своє кохання. Та зміни влади, війна й людська заздрість та забобони виривають їх з їхнього маленького щасливого світу й кидають на жорна кривавих історичних подій. Трагедія жінки, трагедія сім"ї, трагедія України. Твір, який залишає по собі рани, читати який важко, але необхідно.


4. Володимир Лис "Століття Якова"
    Рік видання: 2010

Роман - своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п'ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що стала чужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особиста трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події, та складні стосунки з родиною за часів незалежної України. Яків - саме та сильна людина, яка могла з гідністю криваве і трагічне ХХ століття, чиє життя викликає повагу і захоплення.
5. Юрій Іздрик "AB OUT"
  Рік видання: 2014
«AB OUT» – добірка найновіших віршів Юрія Іздрика. Феномен «щоденного віршування» здобув неабиякий розголос завдяки соціальним мережам та книжці «Ю», що вийшла друком у «Видавництві Старого Лева» минулоріч. Традиційно – художнє оформлення автора. Це збірка надзвичайно актуальних, глибоко психологічних та інтелектуальних віршів, які гідні називатись справжньою поезією. Серед поезії, насиченої термінами, часто незрозумілими словами, знаходиш геніальні думки. Саме вони роблять вірші Юрія Іздрика незабутніми та унікальними.

Немає коментарів:

Дописати коментар